Wees een verantwoordelijke toerist en vrijwilliger

Het is erg belangrijk om grondig onderzoek te doen voor je beslist als vrijwilliger naar (Zuid)-Afrika te gaan. Alle plaatsen die interacties met dieren aanbieden zijn in principe verdacht. Echte natuurbeschermingsorganisaties bieden nooit interacties met wilde dieren aan, zeker niet als die ooit teruggeplaatst moeten worden in het wild.

Opvangcentra of knuffelfarms die veel reclame maken over „hands-on“ werk met leeuwenwelpjes, zijn meestal op een of andere manier leverancier voor jachtfarms. Als je op de website leest dat er altijd jonge dieren zijn, is dat heel verdacht. Het impliceert een actief fokbeleid. Echte opvangcentra fokken NOOIT met dieren.

Het veelgehoorde verhaal, dat de leeuwen ooit weer vrij gelaten worden, is een mythe. Het zomaar uitzetten in de natuur is trouwens verboden in Zuid-Afrika. Dierentuinen en natuurparken hebben zelf al een overaanbod aan grote katachtigen. Het is dus duidelijk dat het eindeloos fokken van leeuwen niets met natuurbehoud te doen heeft en enkel 1 doel dient: het spekken van de portemonnee van jachtorganisaties en leeuwenfokkers.

Vraag ook waarom vrijwilligers de welpjes moeten verzorgen en waarom het moederdier dit niet kan doen. Als je dit standaardantwoord te horen krijgt: „De moeder heeft haar welpen in de steek gelaten of heeft geen melk“, kan je beter een andere plaats voor je vrijwiligerswerk opzoeken! In een bonafide opvangcentrum wordt er niet gefokt en krijgt de mannelijke leeuw een vasectomie!

Doe als toerist aub niet mee aan interacties met leeuwen of andere katachtigen, zoals:

Knuffelen met welpjes

Wandelen met leeuwen

Mogelijkheden voor selfies of groepsfoto‘s met (jonge) leeuwen

Opgelet: het fenomeen of liever het probleem van knuffelfarms heeft niet uitsluitend te maken met leeuwen, maar omvat ondertussen alle wilde katachtigen. Er zijn ook veel plaatsen waar je een tijger kan aaien of kan gaan wandelen met een cheeta. De achtergrond van deze toeristenattracties is dezelfde: uitbuiting van kwetsbare diersoorten tot en met de jacht of de bottenhandel.

Zolang er vanuit toeristen of vrijwilligers een vraag is naar dit soort interacties, blijft men deze dieren fokken. Jij kunt dus helpen door bezoeken aan knuffelfarms te vermijden.

Wees een verantwoordelijke toerist: knuffelen is geen bescherming!

Opmerking:

Stichting SPOTS, IFAW en World Animal Protection hebben jarenlang een lobby gevoerd bij de Nederlandse toeristenindustrie. Met als insteek: komen tot richtlijnen rondom excursies waar (wilde) dieren bij betrokken zijn. In 2016 lanceerde de ANVR (de Nederlandse branche organisatie van touroperators) deze richtlijnen. Interacties met wilde katachtigen is hierin opgenomen als NO GO.

Verder lezen: Nieuws

Main image and image below courtesy of Stichting SPOTS