Lov v ogradi

Lov v ogradi = lov na žival v omejenem območju, kar povečuje možnost ulova. Lov je tako prirejen. Te živali so pogosto vzrejene v ujetništvu in so vajene ljudi, zato ob pogledu na lovca ne pobegnejo.

Lov v ogradi v Južnoafriški republiki pomeni lov na leve kot trofeje. Na dobrih 200 farmah več kot 8000 levov čaka na to, da jih bodo ustrelili turisti, ki prihajajo večinoma iz ZDA, Španije, Nemčije, Italije in Rusije.

Veliko mednarodnih lovskih zvez, na primer SCI (Safari Club International) in DJV (Deutscher Jagdverband), v svoje knjige ne beležijo več dosežkov lova na živali v ujetništvu, ker tega ne upoštevajo kot pravi lov, saj žival nima možnosti pobegniti pred lovcem.

Leve izpustijo le malo pred lovom. Včasih jih omamijo, da ne zaidejo predaleč. Uporabljajo tudi različne vabe, da levi ostanejo na enem mestu in jih lovci zlahka ustrelijo.  

Lovci so največkrat turisti z malo ali nič lovskimi izkušnjami. Navduši jih misel, da lahko na hitro ubijejo leva. Vodniki lova jim obljubljajo zagotovljen ulov za dostopno ceno. Za lov na divjega leva lahko zaračunajo do 60 000 $, za leva v ujetništvo pa 16 000 $, levinje pa so vredne še manj. Turisti/lovci lahko v spletnih katalogih izberejo leva, ki ustreza njihovim merilom in proračunu.

Lov v ogradi je v Južnoafriški republiki prepovedan, lov na leve, vzrejene v ujetništvu, pa je dovoljen. Rejci so tako izkoristili luknjo v zakonu, da zmedejo turiste in javnost.

več: TRGOVANJE Z LEVJIMI KOSTMI

Main image courtesy of CACH (Campaign against Canned Hunting), image below courtesy of Dirk Palfalusi.