Trgovanje z levjimi kostmi in tveganje za zdravje (11/2018)

Leta 2018 je južnoafriška vlada dovolila izvoz 800 okostij levov, vzrejenih v ujetništvu. Večino okostij izvozijo v Azijo, kjer jih predelajo v vino iz tigrovih kosti. Odkar tigri sodijo med ogrožene živalske vrste, so njihove kosti nadomestili z levjimi.

Trgovanje z levjimi kostmi je kruto in ne prispeva k ohranjanju vrste, poleg tega pa je lahko nevarno tudi za človeško zdravje.

Linda Park, direktorica organizacije Voice4Lions, je prepričana, da se lahko ljudje z uživanjem kosti obolelih levov okužijo s tuberkulozo. To potrjuje tudi priznani znanstvenik profesor Paul van Helden z Univerze v Stellenboschu, ki pravi: “Organizem, ki najpogosteje povzroča tuberkulozo pri levih, je bakterija Mycobacterium bovis (ki povzroča tuberkulozo tudi pri govedu). Ta se zelo malo razlikuje od vrste, ki najpogosteje povzroča tuberkulozo pri ljudeh. Žal lahko ta organizem pri ljudeh razvije tuberkulozo tudi v drugih delih telesa, ne le v pljučih, zato je bolezen težko diagnosticirati. Poleg tega pa je po naravi odporna na štiri najpomembnejša zdravila (antibiotike), s katerimi zdravimo tuberkulozo pri ljudeh. Tako je zdravljenje ljudi s to obliko tuberkuloze ogroženo. Zato sem mnenja, da je nenadzorovano izpostavljanje živalskim kostem, predvsem levjim, nevarno in lahko povzroči razvoj tuberkuloze, zlasti goveje, lahko pa tudi druge vrste.”

Največjemu tveganju so izpostavljeni tisti, ki rokujejo z levjimi okostji in kostmi, na primer delavci na farmah, ki truplo obdelajo takoj potem, ko leva ustrelijo ali uspavajo.

Tveganju so izpostavljeni tudi drugi udeleženci v industriji (npr. nagačevalci, cariniki itd.). Ko se nekdo okuži s tuberkulozo, lahko bolezen miruje več let in se medtem v telesu razmnožuje. Ko se sproži, lahko oboleli okužijo še druge družinske člane, prijatelje in vse ljudi, s katerimi so v stiku, saj se bolezen navadno prenaša po dihalnem sistemu.

Če tuberkuloze ne zdravimo, je lahko usodna. Nezdravljena tuberkuloza navadno napade pljuča, goveja tuberkuloza pa se lahko po krvi prenaša v druge dele telesa. Zapleti bolezni lahko med drugim povzročajo bolečine v hrbtenici, poškodbe sklepov, meningitis, težave z ledvicami ali jetri ter srčne bolezni.

Celotno poročilo lahko preberete tukaj:

Main image courtesy of Dirk Palfalusi