Navigeren door de valkuilen: Het einde van de Zuid-Afrikaanse leeuwenindustrie (03/2024)

De beslissing van de Zuid-Afrikaanse regering op 28 maart 2024 om het fokken van leeuwen voor commerciële doeleinden te verbieden, betekent een enorme verandering. Ondanks het optimisme rond deze beslissing zijn er echter ook uitdagingen en valkuilen die moeten worden aangepakt om een soepele overgang te garanderen.

Een van de grootste zorgen is het lot van de ongeveer 10.000 leeuwen die momenteel in Zuid-Afrika in gevangenschap worden gehouden. Nu het fokverbod van kracht is, worden er vragen gesteld over het welzijn en de toekomst van deze dieren. Ze zijn in gevangenschap gefokt en grootgebracht en hebben niet de vaardigheden die nodig zijn om in het wild te overleven. Ze uitzetten in natuurlijke habitats is geen haalbare optie en vormt een aanzienlijk risico voor zowel de in gevangenschap gefokte leeuwen alsook voor de wilde populaties.

Bovendien creëert het verbod op commercieel fokken een potentiële crisis voor het welzijn van deze in gevangenschap gefokte leeuwen. Het zal leiden tot verwaarlozing en euthanasie van overtollige dieren. Het waarborgen van een humane behandeling en goede verzorging van deze leeuwen is van het grootste belang nu Zuid-Afrika afstapt van de leeuwenindustrie. Het zou contraproductief zijn voor het publieke imago dat Zuid-Afrika zo graag wil oppoetsen, als er nog meer afschuwelijke foto’s van verwaarloosde en mishandelde leeuwen op sociale media zouden verschijnen.

Een andere valkuil zijn de economische gevolgen van het fokverbod. De leeuwenindustrie is een lucratieve business, die aanzienlijke inkomsten genereert door activiteiten zoals canned hunting, knuffelfarms en de handel in leeuwenbotten. Fokkers en jachtlobby’s zullen gecompenseerd moeten worden en de Zuid-Afrikaanse regering heeft dat geld niet bij de hand. Als fokkers niet gecompenseerd worden, zal dit resulteren in een langdurige juridische strijd met de overheid, wat de benarde situatie van leeuwen in gevangenschap alleen maar zal verergeren.

Daarnaast is strikte handhaving van het fokverbod en de regelgeving voor faciliteiten voor wilde dieren in gevangenschap essentieel om de voortzetting van illegale activiteiten te voorkomen en ervoor te zorgen dat aan ethische normen wordt voldaan. Dit kan meer toezicht, controle en bestraffing vereisen van degenen die de wet overtreden.

Wat betreft de impact op natuurbehoud biedt het einde van de leeuwenindustrie zowel kansen als uitdagingen. Hoewel het beëindigen van de exploitatie van in gevangenschap gefokte leeuwen een belangrijke stap is, moeten het welzijn en de toekomst van de wilde populatie zorgvuldig in de gaten worden gehouden om onbedoelde gevolgen, zoals een toename van de trofeejacht op wilde leeuwen, te voorkomen.

De goedkeuring van het verbod komt vlak na de bespreking door de Zuid-Afrikaanse regering van een nieuw voorstel over het consumptief gebruik van wilde dieren. Er zijn aanzienlijke ethische, ecologische en economische risico’s verbonden aan het gebruik van wilde dieren voor consumptie. Er zijn zorgen over het welzijn van individuele soorten, de integriteit van ecosystemen en de duurzaamheid van populaties van wilde dieren op de lange termijn. Critici zetten ook vraagtekens bij de aanname dat de jacht en vormen van gemeenschapsgebruik noodzakelijk zijn voor het behoud en wijzen op alternatieve benaderingen die prioriteit geven aan niet-consumptief gebruik, zoals ecotoerisme en habitatbescherming.

Er wordt ook gevreesd dat de legalisatie van consumptief gebruik kan leiden tot meer stroperij, illegale handel in wilde dieren en corruptie. De bedreiging voor bedreigde diersoorten, waarvan de populaties al afnemen door habitatverlies, stroperij en andere menselijke activiteiten, zou nog groter kunnen worden.