Selfieji s turisti

Takoj ko levji mladiči toliko zrasejo, da odprejo oči, jih zaprejo v manjšo ogrado, kjer jih turisti ves dan božajo, nosijo po rokah in se fotografirajo z njimi. Ti mladiči so pogosto neprespani in podhranjeni.

Zaradi fotografij, na katerih zvezdniki pozirajo z eksotičnimi živalmi in jih objavljajo na Instagramu ali Facebooku, se je močno povečalo povpraševanje po tovrstnem fotografiranju. Večina turistov ni seznanjena s problematiko industrije vzreje levov. V nekaterih južnoafriških vrtovih za druženje z levjimi mladiči turiste seznanijo z lovom na leve v ujetništvu, a hkrati zatrjujejo, da v to nikakor niso vpleteni. Vsak turist bi moral rejce vprašati: “Kaj naredite z odraslimi levi?” Če vam povedo, da jih bodo izpustili v divjino, bodite previdni! Izpust levov v divjino je prepovedan, v vseh naravnih rezervatih pa imajo že preveč levjih krdel.

Levje mladiče izkoriščajo tudi ob različnih priložnostih: ob odprtju novih trgovin in trgovskih središč, kot “srčkane” okraske pri poročnem fotografiranju, ali jih na modnih revijah na povodcu peljejo po modni brvi. Načinov za izkoriščanje levjih mladičev je neskončno.

Turisti za fotografiranje z levi plačajo približno 25 €. S povprečno 400 turisti na teden dobiček znaša 520 000 € na leto.

več: SPREHODI Z LEVI

Main image and image below courtesy of Stichting SPOTS