Media speelt grote rol bij onze perceptie over wilde dieren (05/2019)

Op 1 mei jl. (2019) verscheen in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE een onderzoek dat in opdracht van Stichting SPOTS werd uitgevoerd en waarbij ook Saxion Hogeschool betrokken was. Hoewel het onderzoek zich heeft gericht op de wilde katachtigen, denken de onderzoekers dat de resultaten representatief kunnen zijn voor meerdere diersoorten.

De centrale vraag van het onderzoek was: “Hebben afbeeldingen van wilde katten in interacties met mensen, impact op onze perceptie van dit dier en onze intentie om met dit dier een interactie aan te gaan?” De belangrijkste conclusie van het onderzoek: “Het portretteren van wilde katachtigen in interacties met mensen verlaagt de angst voor wilde katten en stimuleert mensen om zelf een interactie met wilde katachtigen aan te gaan. Het onderzoek toonde ook aan dat het portretteren van wilde katachtigen met mensen leidde tot een acceptatie van het gebruik van deze dieren voor dit soort activiteiten met toeristen.

We worden via televisie, reclames, mode-reportages en social media-posts van bekende en onbekende mensen regelmatig blootgesteld aan beelden van wilde dieren in intieme interacties met mensen. Dit is volgens de onderzoekers een gevaarlijke trend die abnormaal gedrag in de hand werkt. Een leeuw is b.v. potentieel een gevaarlijk dier waar je instinctief bang voor zou moeten zijn. Het is abnormaal om met dit dier te willen knuffelen. En toch lijken we ons daar steeds minder van bewust. Dat leidt tot onverantwoord gedrag (denk bijvoorbeeld aan de toeristen die vorig jaar uitstapten in een cheeta verblijf in Safaripark “De Beekse Bergen” in Nederland). Maar het leidt ook tot de wens deel te nemen in excursies waar je met wilde katten interactie kunt hebben. En hier is veel dierenleed bij betrokken.

Daarom is het van belang, dat media-producenten goed nadenken over hoe zij wilde dieren portretteren en zich bewust zijn van het gedrag dat hun visie kan promoten. Het plaatsen van dit soort afbeeldingen kan leiden tot onverantwoord gedrag, alsook tot een verlangen naar excursies met deze dieren, wat uitbuiting in de hand werkt.

Meer over de studie lees je hier:

Main image courtesy of Stichting SPOTS