Achtergrond

Afname van de leeuwenpopulatie

 

In 1950 zwierven meer dan 400.000 leeuwen over de wijde vlaktes van Afrika.

Vandaag de dag zijn er nog maar 20.000 leeuwen die als “wild” beschouwd kunnen worden.

Het IUCN (The International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) maakte bekend dat de leeuwenpopulatie met maar liefst 43% is afgenomen in de laatste 21 jaren. Dat betekent dat het heel goed mogelijk is dat de leeuw kan uitsterven.

De sterke afname wordt veroorzaakt door:

• Afname van leefgebied door een groeiende wereldbevolking en het daaruit voortvloeiende “Human/Wildlife conflict”

• Ziektes zoals TBC, FIV, de ziekte van Carré, sarcoptische schurft enz.

• Het plaatsen van strikken voor „Bushmeat“  (vooral in West- en Centraal Afrika)

• Ongereguleerde trofeejacht

Tegelijkertijd stijgt het aantal in gevangenschap gehouden leeuwen, zodat we nu met de surrealistische situatie geconfronteerd worden, dat er meer leeuwen in gevangenschap leven dan in het wild. Niet alleen worden leeuwen nog steeds als „entertainment“ gebruikt, maar neemt de trend om een leeuw als huisdier te houden alsmaar toe. Het land met de meeste in gevangenschap gehouden leeuwen is Zuid-Afrika, waar leeuwen fokken heel gewoon en legaal is. Het knuffelen van leeuwenwelpen en het wandelen met jonge leeuwen is een integraal deel van het toerisme in Zuid-Afrika geworden. Wat veel mensen echter niet beseffen, is dat dit soort interacties gepaard gaat met veel dierenleed.

Leeuwenfokkers in Zuid-Afrika

Alhoewel er in Nederland pas sinds kort in de media aandacht wordt besteed aan de leeuwenfokkerij in Zuid-Afrika, is het geen recent verschijnsel. Reeds in 1997 werd er op de BBC een documentaire in de „Cooke-Report“-reeks over „Canned Hunting“ uitgezonden. Een jaar later publiceerde Gareth Patterson zijn boek „Dying to be free“. Niet veel later werd de NGO „Campaign Against Canned Hunting“ door Chris Mercer en Beverley Pervan opgericht, een organisatie die nog steeds actief campagne voert tegen „Canned Hunting“. Ook Vier Voeters, Stichting SPOTS en Blood Lionszijn organisaties die de laatste jaren veel actie gevoerd hebben rond dit thema.

Het fokken van leeuwen is een goed lopende handel in Zuid-Afrika. Er zijn momenteel meer dan 8000 leeuwen in ca. 200 fokbedrijven en dat aantal blijft maar groeien.

Iedere leeuw in zo‘n fokbedrijf wordt uitgebuit van de dag dat hij geboren wordt, todat hij sterft. De leeuw was ooit een symbool voor moed, waarde en kracht en is nu gedegradeerd tot een consumptieartikel. In een leeuwenfokkerij gaat het er niet veel anders aan toe dan in de intensieve veehouderij.

Niet alleen in Zuid-Afrika worden leeuwen als „attractie“ voor toeristen ingezet. Deze trend verbreidt zich momenteel over heel Afrika. Bovendien worden meer en meer andere (grote) katachtigen hiervoor misbruikt: denk bv. aan de sterk bedreigde cheeta of tijger.

Verder lezen: Knuffelfarms en vrijwilligers

Main image courtesy of Chelui4Lions