Ιστορικό

Ενημέρωση 2023

Το 2020, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων συνέστησε στην Υπουργό Δασοκομίας, Αλιείας και Περιβάλλοντος (DFFE) να σταματήσει τη βιομηχανία εκτροφής λιονταριών στη Νότια Αφρική. Η κίνηση αυτή ώθησε την Υπουργό να ανακοινώσει επίσημα το 2021 ότι θα ακολουθήσει αυτή τη συμβουλή. Αυτό σήμανε το μελλοντικό τέλος των τουριστικών αξιοθέατων με εκτρεφόμενα λιοντάρια, το τέλος του ‘κονσερβοποιημένου’ κυνηγιού καθώς και το τέλος της εξαγωγής σκελετών λιονταριών στην Ασία, όπου χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM).

Η απόφαση προκάλεσε τεράστια αναταραχή στους εκτροφείς λιονταριών στη Νότια Αφρική. Περιπτώσεις παραμελημένων λιονταριών σε φάρμες εκτροφής αναφέρονται τακτικά στα μέσα ενημέρωσης, επειδή οι εκτροφείς αρνούνται να φροντίσουν τα ζώα, αφού δεν προβλέπεται πια “μοντέλο κέρδους”. Η NSPCA (ο οργανισμός προστασίας των ζώων της Νότιας Αφρικής) κάλεσε το υπουργείο να λάβει γρήγορα μέτρα, καθώς έρχεται ολοένα και περισσότερο αντιμέτωπο με ανησυχητικές περιπτώσεις λιονταριών που λιμοκτονούν.

Καθώς η ομάδα εμπειρογνωμόνων ανέφερε επίσης ότι δεν βλέπει άλλη λύση από την ευθανασία των περίπου 8000 και πλέον εκτρεφόμενων λιονταριών, υπήρξε επίσης αναστάτωση στις φιλοζωικές οργανώσεις.

Η αρμόδια υπουργός του DFFE, Barbara Creecy, δήλωσε το 2022 ότι υπάρχουν τόσες πολλές αντιδράσεις καθώς και συστάσεις σχετικά με τη βιομηχανία των λιονταριών σε αιχμαλωσία που θέλει να συστήσει μια ομάδα ανθρώπων για να χαρτογραφήσει όλες τις προτάσεις, να συμβουλεύσει αναφορικά με τη συνεργασία με τους εκτροφείς λιονταριών και να διερευνήσει αν όλα τα λιοντάρια πρέπει να υποβληθούν σε ευθανασία ή όχι. Η ομάδα αυτή καλείται επίσης να αποκτήσει μια σαφέστερη εικόνα για τον αριθμό των λιονταριών ανά εκτροφέα, για το πόσα εκτροφεία υπάρχουν ακόμη αλλά και για τον αριθμό των αποθηκευμένων σκελετών λιονταριών. Θα ακολουθήσουν έλεγχοι στους εκτροφείς.

Ένα ακόμα καθήκον της ομάδας αυτής είναι να εξετάσει πώς θα διευκολυνθούν οι εκτροφείς που θέλουν να συμμετάσχουν στο σταδιακό κλείσιμο της βιομηχανίας. Για παράδειγμα, θα υπάρξουν δυνατότητες αποζημίωσης. Αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με άλλους

ενδιαφερόμενους φορείς, όπως τα καταφύγια λιονταριών, τα οποία θα μπορούσαν ίσως να φιλοξενήσουν ζώα από αυτούς τους εκτροφείς.

Για τους εκτροφείς που δεν συνεργάζονται, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Το επιχειρηματικό μοντέλο θα φτάσει στο τέλος του, χωρίς αμφιβολία. Αλλά επειδή θλιβερά φαινόμενα όπως τα υποσιτισμένα λιοντάρια παρατηρούνται συχνά πλέον, αναμένεται ότι οι κανόνες και η επιβολή της νομοθεσίας για την ευημερία των ζώων θα πρέπει να ενισχυθούν. Μέσω της ομάδας εργασίας, οι εκτροφείς λιονταριών έχουν μια τελευταία ευκαιρία να συμμορφωθούν.

Δύο χρόνια μετά το πόρισμα της ομάδας εμπειρογνωμόνων, το μέλλον των αιχμάλωτων λιονταριών της Νότιας Αφρικής παραμένει αβέβαιο.

Μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού λιονταριών

Το 1950 υπήρχαν πάνω από 400.000 λιοντάρια περιπλανώμενα στις πεδιάδες της Αφρικής.
Σήμερα, μόνο 20.000 λιοντάρια ταξινομούνται ως ‘άγρια’ και θεωρείται ότι ζουν στο φυσικό του περιβάλλον.
Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN) υποστηρίζει ότι ο πληθυσμός των λιονταριών έχει μειωθεί κατά 43% μέσα στα τελευταία 21 χρόνια.

Η επιβίωση των λιονταριών απειλείται από:

  • Ανθρώπους που καταπατούν εδάφη της άγριας φύσης 
  • Σύγκρουση άγριας φύσης και ανθρωπίνων δραστηριοτήτων
  • Ασθένειες όπως φυματίωση, σαρκοπτική ψώρα κ.α.
  • Παγίδευση άγριων λιονταριών για κρεας κυνηγιού (ειδικά στη Δυτική και Κεντρική Αφρική)
  • Κυνήγι


Την ίδια στιγμή, έχει παρατηρηθεί αύξηση λιονταριών σε αιχμαλωσία σε σημείο που είναι πλέον περισσότερα τα αιχμάλωτα λιοντάρια από τα ‘άγρια’. Τα λιοντάρια χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγία σε τσίρκα και ολένα και περισσότερο σαν κατοικίδια για κύρος. Η χώρα με τα περισσότερα λιοντάρια σε αιχμαλωσία είναι η Νότια Αφρική, που υποστηρίζει νόμιμα μια τεράστια βιομηχανία αναπαραγωγής. Το Χάιδεμα μικρών λιονταριών και οι Βόλτες με λιοντάρια έχουν γίνει αναπόσταστο κομμάτι του τουρισμού στη Νότια Αφρική.

Η Βιομηχανία Αναπαραγωγής Λιονταριών στη Νότιο Αφρική

Παρα τη σχετικά πρόσφατη δημοσιοποίηση της βιομηχανίας αναπαραγωγής λιονταριών στη Νότιο Αφρική, υπήρχε για τουλάχιστον 20+ χρόνια. Έγινε αρικά γνωστή στο κοινό μέσα από το ντοκιμαντέρ του BBC ‘The Cook Report’ το 1997. Την ίδια χρονιά, ο Gareth Patterson δημοσίευσε το βιβλίο του ‘Dying to be free’. Αποκάλυψε τους μύθους γύρω από τις πρακτικές προστασίας και πως, ακόμα και σήμερα, αυτοί οι μύθοι γίνονται αποδεκτοί ευρέως και παραμένουν αδιαμφισβήτητοι. Λίγο αργότερα οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων και υπέρμαχοι της άγριας φύσης Chris Mercer και Beverley Pervan ίδρυσαν το CACH (Campaign Against Canned Hunting), το οποίο έκτοτε εκστρατεύει ενάντια στο ‘κονσερβοποιημένο’ κυνήγι. Τα τελευταία χρόνια, εκστρατείες από τις Four Paws και Blood Lions έχουν λάβει εκτενή προσοχή από τα ΜΜΕ.

Η αναπαραγωγή των λιονταριών αποφέρει μεγάλα κέρδη στη Νότιο Αφρική. Πάνω από 10.000 λιοντάρια βρίσκονται σε αιχμαλωσία σε πάνω από 200 φάρμες.

Κάθε λιοντάρι εκμεταλλεύεται απ’την ημέρα που γεννιέται μέχρι την ημέρα που πεθαίνει. Οι ιδιοκτήτες των φαρμών έχουν μετατρέψει ‘τον βασιλιά των ζώων’ σε εμπόρευμα, που δε διαφέρει πολύ από την  εντατική κτηνοτροφία. •Οι τουριστικές δραστηριότητες δεν περιορίζονται μόνο στη Νότιο Αφρική, αλλά έχουν γίνει της μόδας και σε άλλες αφρικανικές χώρες.

διαβάστε περισσότερα: Χάιδεμα μικρών λιονταριών και εθελοντές

Main image courtesy of Chelui4lions, image below courtesy of Christine Sponchia

Πηγές:

https://www.researchgate.net/publication/289250903_The_Decline_in_the_Lion_Population_in_Africa_and_Possible_Mitigation_Measures

https://www.wwf.org.uk/wildlife/african-lions

https://www.cms.int/en/document/lion-conservation-status

https://www.iucnredlist.org/species/15951/115130419

https://www.garethpatterson.com/

http://www.cannedlion.org/

https://cites.org/sites/default/files/eng/com/ac/30/Inf/E-AC30-Inf-15x.pdf

https://www.bornfree.org.uk/canned-hunting

https://help.four-paws.org/en/node/357

www.bloodlions.org