Handel in leeuwenbotten

De botten van tijgers worden al eeuwenlang in de Traditionele Chinese Geneeskunde (tcm) gebruikt. In China wordt er veel geloof aan gehecht, dat een elixir van deze botten ziektes kan genezen en de potentie verhoogt.

De tijger is een sterk beschermd diersoort waardoor het steeds lastiger wordt om dit dier in medicijnen te verwerken. Daarom moet men zoeken naar een alternatief en dat wordt nu gevonden in leeuwen. De botten van leeuwen worden vaak verkocht als zijnde tijgerbotten.

Zuid-Afrika exporteerde al langer leeuwenbotten. Tijdens de laatste bijeenkomst van Cites (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) heeft Zuid-Afrika heel veel druk uitgeoefend om dit ook in de toekomst te kunnen blijven doen.

Er werd geen quota vastgelegd maar dit werd door Zuid-Afrika in 2017 op 800 skeletten gezet. In het voor de leeuwenfokkers beste scenario wordt de gefokte leeuw dus eerst ingezet in het toerisme, wordt hij vervolgens gedood in canned hunting en wordt zijn skelet geëxporteerd naar Azië. Ook de wilde leeuw wordt steeds meer gestroopt voor de vraag uit Azië. Veldwerkers berichtten steeds vaker over gedode leeuwen in het wild die ontdaan zijn van specifieke lichaamsonderdelen.

Verder lezen: Wees een verantwoordelijke toerist en vrijwilliger

Foto bovenaan van gevilde leeuw voor de bottenhandel (SPCA Bloemfontein)