Predstavitev

Kaj je novega v letu 2023?

Leta 2020 je skupina strokovnjakov Ministrstvu za gozdarstvo, ribolov in okolje (DFFE) svetovala, naj ustavijo industrijo vzrejanja levov v Južni Afriki. Ministrica je leta 2021 uradno naznanila, da bo njihov nasvet upoštevala. Tako je napovedala konec turističnih storitev z vzrejenimi levi, lova v ogradah in izvažanja levjih kosti v Azijo, kjer jih uporabljajo pri tradicionalni kitajski medicini. 

Odločitev je dvignila veliko prahu med rejci v Južni Afriki. V medijih redno poročajo o zanemarjanju levov v ujetništvu, saj rejci nočejo več skrbeti zanje, ker si od njih ne morejo več obetati zaslužka. NSCPA (južnoafriško društvo za zaščito živali) je ministrstvo pozvalo, naj čim prej ukrepa, saj se spopadajo s hudimi posledicami stradanja levov. 

Skupina strokovnjakov je z izjavo, da za več kot 8000 levov v ujetništvu ni druge rešitve kot evtanazija, močno razburila organizacije za zaščito živali.  

Ministrica za gozdarstvo, ribolov in okolje Barbara Creecy je leta 2022 dejala, da je glede industrije vzreje levov prejela številne odzive in nasvete, zato želi ustanoviti delovno skupino, ki bo zbrala vsa priporočila, ministrstvu svetovala pri sodelovanju z rejci levov in poskušala ugotoviti, ali bi bilo resnično treba evtanazirati vse leve v ujetništvu. Skupina naj bi tudi izračunala povprečno število levov na rejca, ugotovila, koliko je še delujočih posestev z levjimi mladiči, ki turistom omogočajo druženje z levjimi mladiči, ter raziskala, kolikšna je količina shranjenih levjih kosti. Sledilo bo preverjanje delovanja rejcev.  

Delovna skupina bo tudi presodila, kako bi lahko pomagali rejcem, ki bodo želeli sodelovati pri postopnem ukinjanju industrije. Med drugim bi jim lahko ponudili odškodnine. To bi storili po posvetovanjih z drugimi interesnimi skupinami, na primer levjimi zavetišči, ki bi lahko od rejcev prevzela leve.  

Rejce, ki ne bodo pripravljeni sodelovati, čaka težka prihodnost. Poslovni model bo ukinjen, o tem ni dvoma. Toda vse kaže, da bo treba zaradi težjih primerov, na primer podhranjenih levov, okrepiti nadzor nad upoštevanjem predpisov. Delovna skupina je za rejce še zadnja možnost, da se sprijaznijo s spremembami.  

Dve leti po zaključku delovanja skupine strokovnjakov je prihodnost južnoafriških levov v ujetništvu še vedno negotova.  

Zmanjševanje števila levov v svetovnem merilu

Leta 1950 je na afriških planjavah živelo več kot 400 000 levov.

Danes v svoji naravni okolici živi le še 20 000 levov, ki veljajo za “prostoživeče”.

Svetovna zveza za varstvo narave (IUCN) navaja, da je število levov v zadnjih 21 letih upadlo za 43 %.

Levi so ogroženi zaradi:

• Človeškega poseganja v naravo

• Navzkrižij med ljudmi in divjadjo

• Bolezni, kot sta tuberkuloza in garje, ki jih povzroča srbec (Sarcoptes Scabiei) itd.

• Nastavljanja pasti divjim levom zaradi mesa (predvsem v Zahodni in Srednji Afriki)

• Lova

Hkrati se je močno povečalo število levov v ujetništvu, zato je zdaj vzrejenih levov več kot prostoživečih. Poleg tega leve izkoriščajo tudi za delo v cirkusih, vse več ljudi pa jih ima za hišne ljubljenčke, ker jim to daje poseben ugled. Država z največ levi v ujetništvu je Južnoafriška republika, kjer je vzreja levov zakonita in močno razširjena. Božanje mladičkov in sprehajanje levov sta zdaj že pomemben del turistične ponudbe v Južnoafriški republiki.

Industrija vzreje levov v Južnoafriški republiki

Industrija vzreje levov se je v Južnoafriški republiki razvila že pred dobrimi dvajsetimi leti, toda pozornost medijev je pritegnila šele nedavno. Širša javnost je bila z njo seznanjena leta 1997 v BBC-jevem preiskovalnem dokumentarcu z naslovom “The Cook Report”. Istega leta je Gareth Patterson objavil knjigo z naslovom “Dying to be free, v kateri je predstavil mite, povezane s podobo Južnoafriške republike kot države, ki se zavzema za ohranjanje živalskih vrst ter poudaril, da so ti miti še vedno močno zakoreninjeni. Kmalu zatem sta aktivista za pravice živali in borca za zaščito prostoživečih živali Chris Mercer in Beverley Pervan ustanovila dobrodelno organizacijo CACH (Campaign Against Canned Hunting; kampanja za boj proti lovu živali v ogradi), ki se vse odtlej zavzema za prepoved lova v ogradi. Zadnja leta so v medijih veliko pozornosti pritegnile tudi kampanje organizacij Four Paws in Blood Lions.

Vzreja levov je v Južnoafriški republiki dobičkonosna dejavnost. Na dobrih 200 farmah vzrejajo več kot 8000 levov, ki živijo v ujetništvu.

Vsakega leva izkoriščajo od dne, ko se skoti pa vse do smrti. Rejci levov so iz “kralja živali” naredili potrošno dobrino, primerljivo z vzrejno živino.

Turistične dejavnosti, povezane z levi, se niso razširile le v Južnoafriški republiki, vse bolj priljubljene so tudi v drugih afriških državah.

več: LEVJI MLADIČI IN PROSTOVOLJCI

Main image courtesy of Chelui4lions, image below courtesy of Christine Sponchia