Predstavitev

Zmanjševanje števila levov v svetovnem merilu

Leta 1950 je na afriških planjavah živelo več kot 400 000 levov.

Danes v svoji naravni okolici živi le še 20 000 levov, ki veljajo za “prostoživeče”.

Svetovna zveza za varstvo narave (IUCN) navaja, da je število levov v zadnjih 21 letih upadlo za 43 %.

Levi so ogroženi zaradi:

• Človeškega poseganja v naravo

• Navzkrižij med ljudmi in divjadjo

• Bolezni, kot sta tuberkuloza in garje, ki jih povzroča srbec (Sarcoptes Scabiei) itd.

• Nastavljanja pasti divjim levom zaradi mesa (predvsem v Zahodni in Srednji Afriki)

• Lova

Hkrati se je močno povečalo število levov v ujetništvu, zato je zdaj vzrejenih levov več kot prostoživečih. Poleg tega leve izkoriščajo tudi za delo v cirkusih, vse več ljudi pa jih ima za hišne ljubljenčke, ker jim to daje poseben ugled. Država z največ levi v ujetništvu je Južnoafriška republika, kjer je vzreja levov zakonita in močno razširjena. Božanje mladičkov in sprehajanje levov sta zdaj že pomemben del turistične ponudbe v Južnoafriški republiki.

Industrija vzreje levov v Južnoafriški republiki

Industrija vzreje levov se je v Južnoafriški republiki razvila že pred dobrimi dvajsetimi leti, toda pozornost medijev je pritegnila šele nedavno. Širša javnost je bila z njo seznanjena leta 1997 v BBC-jevem preiskovalnem dokumentarcu z naslovom “The Cook Report”. Istega leta je Gareth Patterson objavil knjigo z naslovom “Dying to be free, v kateri je predstavil mite, povezane s podobo Južnoafriške republike kot države, ki se zavzema za ohranjanje živalskih vrst ter poudaril, da so ti miti še vedno močno zakoreninjeni. Kmalu zatem sta aktivista za pravice živali in borca za zaščito prostoživečih živali Chris Mercer in Beverley Pervan ustanovila dobrodelno organizacijo CACH (Campaign Against Canned Hunting; kampanja za boj proti lovu živali v ogradi), ki se vse odtlej zavzema za prepoved lova v ogradi. Zadnja leta so v medijih veliko pozornosti pritegnile tudi kampanje organizacij Four Paws in Blood Lions.

Vzreja levov je v Južnoafriški republiki dobičkonosna dejavnost. Na dobrih 200 farmah vzrejajo več kot 8000 levov, ki živijo v ujetništvu.

Vsakega leva izkoriščajo od dne, ko se skoti pa vse do smrti. Rejci levov so iz “kralja živali” naredili potrošno dobrino, primerljivo z vzrejno živino.

Turistične dejavnosti, povezane z levi, se niso razširile le v Južnoafriški republiki, vse bolj priljubljene so tudi v drugih afriških državah.

več: LEVJI MLADIČI IN PROSTOVOLJCI

Main image courtesy of Chelui4lions, image below courtesy of Christine Sponchia