Levji mladiči in prostovoljci

Levje mladiče materam odvzamejo že po nekaj dneh, kar materi in mladičem povzroči psihološko škodo. Ker materi mladiče prezgodaj odvzamejo, se skoraj takoj začne spet goniti in tako se razmnoževalni krog nadaljuje. Mati koti dvakrat ali trikrat na leto, kar je povsem nenaravno, saj sicer levinje skotijo mladiče le vsako drugo ali tretje leto. Levje farme imajo omejen genski sklad, zato so zaradi parjenja med sorodniki mladiči pogosto iznakaženi ali pohabljeni.

Vsako leto več tisoč prostovoljcev želi “pomagati in narediti kaj dobrega”. Rejci levov jih zvabijo na farme pod pretvezo, da je mati zapustila mladičke ali da nima mleka. Številni prostovoljci seveda z veseljem sprejmejo nalogo, da bodo skrbeli za levje mladiče in jih hranili. Lastniki farm jim velikokrat zatrdijo, da tako pomagajo pri ohranjanju narave in ogrožene živalske vrste. Prepričajo jih, da bodo leve, ko bodo odrasli, izpustili v naravo. Na žalost je to v Južnoafriški republiki prepovedano. Leve preselijo v rezervat, živalski vrt ali pa jih, kar se zgodi najpogosteje, prodajo organizatorjem lova.

Iznajdljivi rejci levov od prostovoljcev celo zahtevajo prispevek po 800 € na teden. Če imajo v povprečju po 5 prostovoljcev na teden, to skupaj znese 208 000 € na leto.

več: SELFIEJI S TURISTI

Main image courtesy of Stichting SPOTS, image below courtesy of Sarah Dyer