Υπεύθυνος τουρισμός και εθελοντισμός

Ενημερωθείτε πριν πάτε για εθελοντισμό στη Νότια Αφρική

Η έρευνα είναι το κλειδί για εθελοντισμό σε προγράμματα άγριας ζωής στη Νότια Αφρική. Φάρμες ή ‘καταφύγια’ που προσφέρουν επαφή με άγρια ζώα θα πρέπει να αποφεύγονται.

Κάθε ‘καταφύγιο’ ή πάρκο που προσφέρει χάιδεμα μικρών λιονταριών συνδέεται με κονσερβοποιημένο κυνήγι ή βιομηχανία οστών λιονταριών. Δεν υπάρχει πιθανότητα για ‘απελευθέρωση’ ζώων πίσω στη φύση. Ζωολογικοί κήποι και πάρκα παγκοσμίως είναι υπερπλήρεις με λιοντάρια. Δεν υπάρχει νόημα για ένα τόσο υψηλό ποσοστό αναπαραγωγής – εκτός από το κυνήγι και το εμπόριο οστών λιονταριών.

Ρωτήστε τον οργανισμό που θα συμμετάσχετε  που πηγαίνουν τα λιονταράκια και γιατι έχουν χωριστεί από τις μητέρες τους. Αν λάβετε μια τυπική απάντηση ότι όλα τα λιονταράκια φαίνεται να έχουν εγκαταλειφθεί από τις μητέρες τους, σας συνιστούμε να αποφύγετε τον εθελοντισμό εκεί. Τα νόμιμα καταφύγια λιονταριών δεν κάνουν αναπαραγωγή και έχουν τα αρσενικά τους στειρωμένα.

Γίνετε υπεύθυνοι τουρίστες

Αποφύγετε κάθε είδους επαφή με λιοντάρια, όπως:

•Χάιδεμα μικρών λιονταριών

•Περπάτημα με λιοντάρια

•Ευκαιρίες για φωτογραφία

Να θυμάστε: η αναπαραγωγή μεγάλων γατών δεν περιορίζεται μόνο στα λιοντάρια. Υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις όπου μπορεί να σας προσφέρουν να αγκαλιάσετε ή να περπατήσετε με τίγρη ή γατόπαρδο. Ας συνεισφέρουμε όλοι στον υπεύθυνο τουρισμό και ας αποφύγουμε κάθε δραστηριότητα με άγρια ζώα.

Γίνε υπεύθυνος τουρίστας: μη χαϊδεύεις, προστάτεψε!

Main image and image below courtesy of Stichting SPOTS