Κονσερβοποιημένο κυνήγι

Κονσερβοποιημένο κυνήγι= κυνήγι ζώου σε έναν περιορισμένο χώρο, με αυξημένη την πιθανότητα θανάτου του ζώου. Επομένως το κυνήγι είναι ουσιαστικά κονσερβοποιημένο=φιξαρισμένο. Τα ζώα μεγαλώνουν πολλές φορές σε αιχμαλωσία, και είναι συνηθισμένα στην ανθρώπινη παρουσία, άρα δεν έχουν την αίσθηση της άμυνας βλέποντας έναν κυνηγό.

Το κονσερβοποιημένο κυνήγι στη Νότιο Αφρική αναφέρεται στο κυνήγι λιονταριών που εκτρέφονται για να θανατωθούν με μια σφαίρα.Πάνω από 8000 λιοντάρια σε περισσότερες από 200 φάρμες προορίζονται για κυνήγι από τουρίστες, κυρίως από Αμερική, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, και Ρωσία.

Πολλές διεθνείς ομοσπονδίες κυνηγιού όπως το SCI (Safari Club International) και DJV (Deutscher Jagdverband) δε δέχονται πια ζώα σκοτωμένα σε κονσερβοποιημένα κυνήγια για να τα συμπεριλάβουν στα βιβλία εγγραφής τους , εφόσον δεν πρόκειται για πραγματικό κυνήγι.

Τα λιοντάρια αφήνονται μόλις λίγο πριν το κυνήγι. Κάποιες φορές είναι ναρκωμένα, ώστε να μη μπορούν να απομακρυνθούν πολύ. Χρησιμοποιούνται επίσης δολώματα για να παραμείνει το λιοντάρι ακούνητο και επομένως να αποτελεί εύκολο στόχο για τον κυνηγό.

Οι κυνηγοί είναι συνήθως ‘τουρίστες’ που έχουν λίγη έως καθόλου κυνηγετική εμπειρία. Τους εξιτάρει η ιδέα του να πυροβολήσουν ένα λιοντάρι μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Οι εταιρείες κυνηγιού εγγυώνται θάνατο του ζώου μέσα σε μια μέρα σε προσιτή τιμή. Το κυνήγι λιονταριού μπορεί να κοστίσει έως 60.000 δολάρια, αιχμάλωτα λιοντάρια μπορούν να αποκτηθούν για 16.000 δολάρια, ενώ τα θηλυκά κοστίζουν ακόμα λιγότερο. Οι τουρίστες/κυνηγοί μπορούν να διαλέξουν λιοντάρι από διαδικτυακούς καταλόγους.

Το κονσερβοποιημένο κυνήγι είναι επίσημα ‘παράνομο’ στη Νότιο Αφρική. Ωστόσο, το κυνήγι λιονταριών σε αιχμαλωσία επιτρέπεται. Πρόκειται για ένα έξυπνο παιχνίδι με τις λέξεις που έχει στόχο να μπερδέψει τουρίστες και το γενικό κοινό.

διαβάστε περισσότερα: Εμπόριο Οστών Λιονταριού

Main image courtesy of CACH (Campaign against Canned Hunting), image below courtesy of Dirk Palfalusi.

https://www.cambridge.org/core/journals/african-studies-review/article/moving-targets-the-canned-hunting-of-captivebred-lions-in-south-africa/929CD0F7D4825D9DB6CD52DEEE1B9B27

https://africageographic.com/blog/largest-us-safari-club-slams-door-shut-sas-canned-lion-industry/

https://www.jagdverband.de/content/nein-zu-canned-hunting