Τα νεογέννητα λιονταράκια απομακρύνονται από τις μητέρες τους όταν είναι ακόμα λίγων ημερών, κάτι που είναι ψυχολογικά καταστροφικό και για τις μητέρες και για τα μικρά.
Από τη στιγμή που φεύγουν τα μικρά της, η λέαινα μπαίνει πάλι σε οίστρο και ξεκινάει σχεδόν αμέσως ο αναπαραγωγικός κύκλος. Είναι πιθανό να γεννήσει μικρά δυο ή τρεις φορές μέσα σε ένα χρόνο, κάτι που είναι αφύσικο και δε διαφέρει από ένα κουτάβι, δεδομένου ότι τα ‘άγρια’ λιοντάρια γεννάνε μόνο κάθε δεύτερη ή τρίτη χρονιά. Οι φάρμες των λιονταριών έχουν μια περιορισμένη ομάδα γονιδίων, κι έτσι συχνά τα λιονταράκια είναι παραμορφωμένα ή ανάπηρα εξαιτίας της αιμομιξίας.
Κάθε χρόνο χιλιάδες εθελοντές θέλουν ‘να κάνουν κάτι καλό’. Οι ιδιοκτήτες στις φάρμες των λιονταριών προσελκύουν εθελοντές με τη δικαιολογία ότι η μητέρα έχει εγκαταλείψει τα μικρά της ή δεν μπορεί να παράξει γάλα. Φυσικά, πολλοί εθελοντές αρέσκονται στην ιδέα της φροντίδας μικρών λιονταριών. Συχνά τους λένε ότι έτσι βοηθάνε στην προστασία της φύσης και την επιβίωση των υπό εξαφάνιση λιονταριών. Τους κάνουν επίσης να πιστεύουν ότι όταν τα λιονταράκια ενηλικιωθούν, θα αφεθούν ελεύθερα στη φύση. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο απαγορεύεται στη Νότιο Αφρική. Το ζώο θα καταλήξει είτε σε ελεγχόμενη φάρμα, ζωολογικό κήπο, ή στις περισσότερες των περιπτώσεων θα πουληθεί σε εταιρείες που προσφέρουν κυνήγι.
Οι έξυπνοι ιδιοκτήτες των φαρμών χρεώνουν 800 ευρώ την εβδομάδα για κάθε εθελοντή για τη φροντίδα μικρών λιονταριών. Με ένα μέσο όρο 5 εθελοντών ανά εβδομάδα, υπολογίζεται ένα εισόδημα περίπου 208.000 ευρώ το χρόνο.
διαβάστε περισσότερα: Selfies με τουρίστες
Main image courtesy of Stichting SPOTS, image below courtesy of Sarah Dyer

Πηγές:
https://saiia.org.za/research/picking-a-bone-with-captive-predator-breeding-in-south-africa/