Το τέλος του κυνηγιού? (01/2023)

Το 2020, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων συνέστησε στην Υπουργό Δασοκομίας, Αλιείας και Περιβάλλοντος (DFFE) να σταματήσει τη βιομηχανία εκτροφής λιονταριών στη Νότια Αφρική. Η κίνηση αυτή ώθησε την Υπουργό να ανακοινώσει επίσημα το 2021 ότι θα ακολουθήσει αυτή τη συμβουλή. Αυτό σήμανε το μελλοντικό τέλος των τουριστικών αξιοθέατων με εκτρεφόμενα λιοντάρια, το τέλος του ‘κονσερβοποιημένου’ κυνηγιού καθώς και το τέλος της εξαγωγής σκελετών λιονταριών στην Ασία, όπου χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM).

Η απόφαση προκάλεσε τεράστια αναταραχή στους εκτροφείς λιονταριών στη Νότια Αφρική. Περιπτώσεις παραμελημένων λιονταριών σε φάρμες εκτροφής αναφέρονται τακτικά στα μέσα ενημέρωσης, επειδή οι εκτροφείς αρνούνται να φροντίσουν τα ζώα, αφού δεν προβλέπεται πια “μοντέλο κέρδους”. Η NSPCA (ο οργανισμός προστασίας των ζώων της Νότιας Αφρικής) κάλεσε το υπουργείο να λάβει γρήγορα μέτρα, καθώς έρχεται ολοένα και περισσότερο αντιμέτωπο με ανησυχητικές περιπτώσεις λιονταριών που λιμοκτονούν.

Καθώς η ομάδα εμπειρογνωμόνων ανέφερε επίσης ότι δεν βλέπει άλλη λύση από την ευθανασία των περίπου 8000 και πλέον εκτρεφόμενων λιονταριών, υπήρξε επίσης αναστάτωση στις φιλοζωικές οργανώσεις.

Η αρμόδια υπουργός του DFFE, Barbara Creecy, δήλωσε το 2022 ότι υπάρχουν τόσες πολλές αντιδράσεις καθώς και συστάσεις σχετικά με τη βιομηχανία των λιονταριών σε αιχμαλωσία που θέλει να συστήσει μια ομάδα ανθρώπων για να χαρτογραφήσει όλες τις προτάσεις, να συμβουλεύσει αναφορικά με τη συνεργασία με τους εκτροφείς λιονταριών και να διερευνήσει αν όλα τα λιοντάρια πρέπει να υποβληθούν σε ευθανασία ή όχι. Η ομάδα αυτή καλείται επίσης να αποκτήσει μια σαφέστερη εικόνα για τον αριθμό των λιονταριών ανά εκτροφέα, για το πόσα εκτροφεία υπάρχουν ακόμη αλλά και για τον αριθμό των αποθηκευμένων σκελετών λιονταριών. Θα ακολουθήσουν έλεγχοι στους εκτροφείς.

Ένα ακόμα καθήκον της ομάδας αυτής είναι να εξετάσει πώς θα διευκολυνθούν οι εκτροφείς που θέλουν να συμμετάσχουν στο σταδιακό κλείσιμο της βιομηχανίας. Για παράδειγμα, θα υπάρξουν δυνατότητες αποζημίωσης. Αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με άλλους

ενδιαφερόμενους φορείς, όπως τα καταφύγια λιονταριών, τα οποία θα μπορούσαν ίσως να φιλοξενήσουν ζώα από αυτούς τους εκτροφείς.

Για τους εκτροφείς που δεν συνεργάζονται, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Το επιχειρηματικό μοντέλο θα φτάσει στο τέλος του, χωρίς αμφιβολία. Αλλά επειδή θλιβερά φαινόμενα όπως τα υποσιτισμένα λιοντάρια παρατηρούνται συχνά πλέον, αναμένεται ότι οι κανόνες και η επιβολή της νομοθεσίας για την ευημερία των ζώων θα πρέπει να ενισχυθούν. Μέσω της ομάδας εργασίας, οι εκτροφείς λιονταριών έχουν μια τελευταία ευκαιρία να συμμορφωθούν.

Δύο χρόνια μετά το πόρισμα της ομάδας εμπειρογνωμόνων, το μέλλον των αιχμάλωτων λιονταριών της Νότιας Αφρικής παραμένει αβέβαιο.

Simone Eckhardt, Stichting SPOTS