Το 2018 η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής επέτρεψε την ετήσια εξαγωγή 800 σκελετών αιχμαλωτισμένων λιονταριών. Η πλειοψηφία στέλνεται στην Ασία, για να παρασκευαστεί κρασί από τίγρη. Τα οστά λιονταριών έχουν χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστατο των οστών τίγρης από τότε που η τίγρης χαρακτηρίστηκε είδος υπό εξαφάνιση.
Το εμπόριο οστών λιονταριών δεν είναι μόνο απάνθρωπο, αλλά αποτελεί και κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων επίσης.
Η Linda Park, διευθύντρια του Voice4Lions, πιστεύει πως υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για φυματίωση στους ανθρώπους, την οποία μπορεί να κουβαλάνε λιοντάρια και κατά συνέπεια και τα κόκκαλά τους. Η άποψη αυτή υποστηρίζεται από τον διάσημο επιστήμονα Καθηγητή Paul van Helden, από το Stellenbosch University. Σύμφωνα με τον καθηγητή van Helden ‘έχει παρατηρηθεί ότι ο οργανισμός που συχνά προκαλεί φυματίωση στα λιοντάρια είναι το Mycobacterium bovis (που προκαλεί τη φυματίωση). Αυτό διαφέρει ελάχιστα από το είδος που συχνά προκαλεί φυματίωση στους ανθρώπους. Δυστυχώς, ο οργανισμός αυτός τείνει να προκαλεί φυματίωση σε ανθρώπινα όργανα εκτός των πνευμόνων, που είναι δύσκολο να διαγνωστούν. Επίσης, είναι εκ φύσεως ανθεκτικό σε ένα από τα τέσσερα πιο σημαντικά φάρμακα (αντιβιοτικά) αντιμετώπισης της πρωτογενούς ανθρώπινης φυματίωσης. Η θεραπεία ανθρώπων με αυτή τη μορφή φυματίωσης ενέχει κινδύνους. Υποστηρίζω, λοιπόν, την άποψη ότι μη ελεγχόμενη έκθεση ανθρώπων σε οστά, και κυρίως οστά λιονταριών, ενέχει κινδύνους για την ανάπτυξη μιας μορφής φυματίωσης που ονομάζεται bovine φυματίωση, αν και δεν περιορίζεται απαραίτητα σε αυτή τη μορφή φυματίωσης’.
Ο πιο σημαντικός κίνδυνος για την υγεία αφορά όσους έρχονται σε άμεση επαφή με κουφάρια λιονταριών και οστά, όπως οι εργάτες σε φάρμες που ετοιμάζουν ένα κουφάρι αμέσως μετά το θάνατο του ζώου.
Ωστόσο, μπορεί επίσης να μολύνει κι άλλους συμμετέχοντες στη βιομηχανία αυτή (ταριχευτές, τελωνειακούς υπαλλήλους κ.α.). Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος φυματίωση και να μείνει αδρανής για κάποια χρόνια ενώ πολλαπλασιάζεται μέσα στο σώμα. Όταν η ασθένεια ενεργοποιηθεί, οι ασθενείς μπορεί να κολλήσουν άλλα μέλη της οικογένειας και φίλους, ή κάποιον με τον οποίο έχουν έρθει σε επαφή, εφόσον η ασθένεια είναι γνωστό ότι μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος.
Χωρίς θεραπεία, η φυματίωση μπορεί να αποβεί μοιραία. Μη θεραπεύσιμη ενεργή ασθένεια συνήθως επηρεάζει τα πνευμόνια, αλλά ειδικά η bovine φυματίωση μπορεί να επεκταθεί σε άλλα σημεία του σώματος μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Παραδείγματα επιπλοκών λόγω φυματίωσης περιλαμβάνουν πόνο στη σπονδυλική στήλη, ζημιά στις αρθρώσεις, μηνιγγίτιδα, προβλήματα στο συκώτι ή στα νεφρά, και καρδιακές διαταραχές.
Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση εδώ:
Main image courtesy of Dirk Palfalusi