Ιστορικό

Μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού λιονταριών

Το 1950 υπήρχαν πάνω από 400.000 λιοντάρια περιπλανώμενα στις πεδιάδες της Αφρικής.
Σήμερα, μόνο 20.000 λιοντάρια ταξινομούνται ως ‘άγρια’ και θεωρείται ότι ζουν στο φυσικό του περιβάλλον.
Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN) υποστηρίζει ότι ο πληθυσμός των λιονταριών έχει μειωθεί κατά 43% μέσα στα τελευταία 21 χρόνια.

Η επιβίωση των λιονταριών απειλείται από:

  • Ανθρώπους που καταπατούν εδάφη της άγριας φύσης 
  • Σύγκρουση άγριας φύσης και ανθρωπίνων δραστηριοτήτων
  • Ασθένειες όπως φυματίωση, σαρκοπτική ψώρα κ.α.
  • Παγίδευση άγριων λιονταριών για κρεας κυνηγιού (ειδικά στη Δυτική και Κεντρική Αφρική)
  • Κυνήγι


Την ίδια στιγμή, έχει παρατηρηθεί αύξηση λιονταριών σε αιχμαλωσία σε σημείο που είναι πλέον περισσότερα τα αιχμάλωτα λιοντάρια από τα ‘άγρια’. Τα λιοντάρια χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγία σε τσίρκα και ολένα και περισσότερο σαν κατοικίδια για κύρος. Η χώρα με τα περισσότερα λιοντάρια σε αιχμαλωσία είναι η Νότια Αφρική, που υποστηρίζει νόμιμα μια τεράστια βιομηχανία αναπαραγωγής. Το Χάιδεμα μικρών λιονταριών και οι Βόλτες με λιοντάρια έχουν γίνει αναπόσταστο κομμάτι του τουρισμού στη Νότια Αφρική.

Η Βιομηχανία Αναπαραγωγής Λιονταριών στη Νότιο Αφρική

Παρα τη σχετικά πρόσφατη δημοσιοποίηση της βιομηχανίας αναπαραγωγής λιονταριών στη Νότιο Αφρική, υπήρχε για τουλάχιστον 20+ χρόνια. Έγινε αρικά γνωστή στο κοινό μέσα από το ντοκιμαντέρ του BBC ‘The Cook Report’ το 1997. Την ίδια χρονιά, ο Gareth Patterson δημοσίευσε το βιβλίο του ‘Dying to be free’. Αποκάλυψε τους μύθους γύρω από τις πρακτικές προστασίας και πως, ακόμα και σήμερα, αυτοί οι μύθοι γίνονται αποδεκτοί ευρέως και παραμένουν αδιαμφισβήτητοι. Λίγο αργότερα οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων και υπέρμαχοι της άγριας φύσης Chris Mercer και Beverley Pervan ίδρυσαν το CACH (Campaign Against Canned Hunting), το οποίο έκτοτε εκστρατεύει ενάντια στο ‘κονσερβοποιημένο’ κυνήγι. Τα τελευταία χρόνια, εκστρατείες από τις Four Paws και Blood Lions έχουν λάβει εκτενή προσοχή από τα ΜΜΕ.

Η αναπαραγωγή των λιονταριών αποφέρει μεγάλα κέρδη στη Νότιο Αφρική. Πάνω από 8.000 λιοντάρια βρίσκονται σε αιχμαλωσία σε πάνω από 200 φάρμες.

Κάθε λιοντάρι εκμεταλλεύεται απ’την ημέρα που γεννιέται μέχρι την ημέρα που πεθαίνει. Οι ιδιοκτήτες των φαρμών έχουν μετατρέψει ‘τον βασιλιά των ζώων’ σε εμπόρευμα, που δε διαφέρει πολύ από την  εντατική κτηνοτροφία. •Οι τουριστικές δραστηριότητες δεν περιορίζονται μόνο στη Νότιο Αφρική, αλλά έχουν γίνει της μόδας και σε άλλες αφρικανικές χώρες.

διαβάστε περισσότερα: Χάιδεμα μικρών λιονταριών και εθελοντές

Main image courtesy of Chelui4lions, image below courtesy of Christine Sponchia

Πηγές:

https://www.researchgate.net/publication/289250903_The_Decline_in_the_Lion_Population_in_Africa_and_Possible_Mitigation_Measures

https://www.wwf.org.uk/wildlife/african-lions

https://www.cms.int/en/document/lion-conservation-status

https://www.iucnredlist.org/species/15951/115130419

https://www.garethpatterson.com/

http://www.cannedlion.org/

https://cites.org/sites/default/files/eng/com/ac/30/Inf/E-AC30-Inf-15x.pdf

https://www.bornfree.org.uk/canned-hunting

https://help.four-paws.org/en/node/357

www.bloodlions.org